Maastohiihdon satumaa hellii hiihtäjiä

Ylläksen laaja, n. 300 km pituinen hiihtolatureitistö houkuttelee kaiken tasoisia hiihtäjiä läheltä ja kaukaa. Se ei ole ihme, sillä Ylläksen ladut ovat aivan omaa luokkaansa. Sydäntalvella sykähdyttävintä on hiihtää suon yli tuntureiden siintäessä vaaleanpunaisena hehkuvaa taivasta vasten. Erämaakahvilan munkin sokeri rasahtelee hampaissa ja antaa virtaa paluumatkalle. Herkkujen turvin jaksaakin hiihtää takaisin mökille, jossa voi hypätä suoraan saunan lauteille lämmittelemään pitkän ulkoilupäivän jälkeen.

Erämaakahvila Kotamaja tykkylumisten puiden keskellä

Ylläksen laduilla et kyllästy vaan yllästyt!

Maastohiihdon paratiisina Ylläs on ollut tunnettu jo vuosikymmeniä. Maine pitää edelleen ja hyvästä syystä – ladut ovat Suomen parhaimpia ja kauneimpia. Ylläksellä hiihdettävää löytyy valtavasti ja oman tilan ja rauhan ansiosta vältytään myös laturaivoa. Erämaakahvilat ja huolletut laavut, kodat ja tuvat tauottavat sopivasti menoa. Ladulle on helppo mennä niin vauvan, vaarin kuin virtuoosin, on tyyli sitten vapaata, perinteistä tai ihan omaa.

Vuokraa sukset

Vapaata vai perinteistä hiihtoa?

Hiihdon opettelu kannattaa aloittaa perinteisellä hiihtotyylillä. Perinteinen tyyli sopii myös huonompikuntoisille sillä vauhdin voi pitää helposti hyvin rauhallisena. Vapaa eli luistelutyyli vaatii puolestaan enemmän kuntoa ja tasapainoa, mutta sopii mainiosti niille, jotka pitävät vauhdin hurmasta. Loppukeväästä vapaa tyyli on erityisen vauhdikasta lämpötilamuutosten kovettamalla lumella.

Kukastunturissa hiihtämässä auringonlaskun aikaan

Sivakointia kaamoksessa ja kevätauringossa

Noin 300 kilometrin latuverkostosta on valaistuja latuja yli 30 kilometriä. Kaamoksen aikaan voi huidella menemään otsalamppu päässä ilman valotolppiakin ihaillen samalla puiden kantamaa lumikuormaa. Täyden kuun loisteessa on erityisen tunnelmallista hiihtää, sillä kuu valaisee maiseman eikä otsalamppua välttämättä tarvita.

Helmi-maaliskuun keväthangilla hiihtäjiä on enemmän ja tosiharrastajat kiertävät pitkiä lenkkejä. Erityisessä suosiossa ovat klassikkoreitti Yllästunturin ympäri (noin 30 km) ja Aakenustunturin suuntaan vievät reitit, joilla saa lähes poikkeuksetta olla rauhassa.

Huhtikuussa meno on mukavaa, päivät lämpimiä, suksi luistaa ja laduilla on vain vähän hiihtäjiä – suosittelemme!

Ylläksen noin 50 km koiralatuja tarjoaa tasaista ja mäkisempääkin menoa sekä avaria tunturimaisemia.

Lapsen ja koiran kanssa hiihtäminen onnistuu

Pienet lapset saa helposti mukaan hiihtoretkelle ahkiossa, joita voi vuokrata alueen vuokraamoista. Ahkion pohjalle talja, lapsi makuupussiin, eväät samaan menopeliin ja matkaan. Lapset voivat harjoitella hiihtoa kaikessa rauhassa esimerkiksi Aurinkotuvan tai Navettagallerian hiihtomaassa. Tekniikkaopetusta on tarjolla niin vapaan kuin perinteisen tyylin harrastajalle.

Koiralatuja löytyy molempien tunturikylien lähistöltä yhteensä 46 kilometrin verran. Risteyksissä nämä on merkitty hiihtäjä ja koira -symbolein. Katso koiraladut Ylläksen latukartasta.

Hiihtokoulut ja opastetut retket

Lämpökolmonen on ensimmäisenä avattava hiihtolatu

Milloin Ylläksen ladut aukeavat?

Ensilumen laskeutuessa lokakuun paikkeilla kunnostetaan ensimmäisenä Lämpökolmonen, valaistu reilun kolmen kilometrin lenkki, joka sijaitsee Äkäslompolossa Maisematien varrella. Nimi juontaa siitä, että tyynellä pakkassäällä ylempänä tunturissa voi olla jopa 30 astetta lämpimämpää kuin alhaalla kylissä.

Heti kun lunta on riittävästi ajetaan muutkin suosituimmat lähiladut (ns. ensimmäisen luokan ladut), joita on noin 150 kilometriä.

Loputkin, pääosin kauempana sijaitsevat ladut (ns. kakkos- ja kolmosluokan ladut) avataan helmikuussa vaiheittain. Kaikki hiihtoladut ovat auki 15.2. alkaen, yhteensä noin 285 km.

Latuja hoidetaan lumi- ja sääolosuhteiden salliessa 1.5. saakka.

Latuja ja muita reittejä hoidetaan niin että olosuhteet huomioiden aamulla on mahdollisimman paljon hyvää hiihdettävää, pyöräiltävää ja kelkkailtavaa. Esim. jos yöllä/aamulla sataa lunta, myöhäistetään hoitoa niin että suosituimmat lähiladut ovat parhaassa mahdollisessa kunnossa aamulla. Tarkista päivän tilanne sähköiseltä kartalta:

Ylläksen reittien hoito maksaa vuosittain yli 500 000 €. Maksa kävijän reittimaksu ja auta Yllästä pysymään ykkösenä myös jatkossakin. Myös ostamalla Ylläksen ulkoilukartan tuet latujen ylläpitoa.

Voit antaa palautetta hiihtoladuista ja muista reiteistä sähköpostilla info@t-lr.fi

Reittimerkinnät

Maastohiihtoladut on merkitty risteyksiin ruskeilla viitoilla joissa on ruskea hiihtäjän kuva.

Retkietiketti

Kunnioitathan Metsähallituksen retkietikettiä päiväretkillä sekä pidemmillä vaelluksilla.

  1. Kunnioita luontoa – älä muuta sitä. Esimerkiksi kivikasojen tekeminen ei ole sallittua kansallispuistossa. Pidä lemmikit kytkettynä.
  2. Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat.
  3. Yöpyä voit merkatuilla leiripaikoilla. Telttailla ei saa missä tahansa, vaikkapa tunturin laella, vaikka maisemat houkuttelisivat. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä, koska seuraava tulija nappaa paikalta juomavetensä. Noudata taukopaikkojen sääntöjä.
  4. Nuotion teko on sallittua vain merkatuilla tulipaikoilla. Suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.
  5. Älä roskaa. Kaiken minkä kannat luontoon, tuot myös sieltä pois.
Olet nyt varjossa ""Default shadow"". Poistu