Maastopyöräilijän paratiisi löytyy Ylläkseltä
Ylläksellä on vaatimattomasti Suomen parhaat pyöräilymaastot ja saman asian totesi myös yleisöraati valitessaan Ylläksen vuoden 2019 parhaaksi maastopyöräilykohteeksi. Ylläksen erityispiirteenä ja vetonaulana on valtava valikoima erilaisia reittejä, jotka vaihtelevat helppokulkuisista leveistä maisemapoluista haastavampiin kapeisiin metsäpolkuihin, hikisiin nousuihin sekä teknisiin alamäkiin.
Pyöräilyreittejä on yhteensä 200 kilometriä. Maastossa pyöräillessä on suotavaa tuijottaa eteensä, ettei kompastu kiviin tai juurakkoon. Samalla keskittyy hetkeen ja unohtaa arjen murheet. Polkaise kauniiden metsien läpi ja laajojen soiden yli aina ylös tunturiin saakka.
Ylläksen korkeuseroja hyödynnetään monipuolisesti reittien suunnittelussa, ja vaativimmat reitit tarjoavat pyöräilijöille haastetta ja adrenaliinia. Pyöräily Ylläksellä sopii hyvin niin kokeneelle pyöräilijälle kuin aloittelijallekin. Lukuisilla taukopaikoilla ja erämaakahviloilla on hyvä levähtää ja nauttia suussasulavista itse tehdyistä herkuista.
Millainen pyörä soveltuu maastoon?
Maastopyöriä on moneen lähtöön: on jäykkäperäisiä ja täysjousitettuja sekä eri rengasleveyksiä. Jäykkäperäiset maastopyörät ovat yksinkertaisempia ja kevyempiä, ja niissä on yleensä jäykempi runko ja etujousitus. Täysjousitetuissa maastopyörissä on sekä etu- että takajousitus, mikä parantaa ajomukavuutta ja pitoa epätasaisilla poluilla.
Polkupyörän renkaiden leveys vaikuttaa myös sen soveltuvuuteen erilaisille reiteillä. Fatbike eli läskipyörä on hyvä peruspyörä aloittelijalle ja sen leveät renkaat soveltuvat hyvin epätasaisille reiteille. Ns. “plussarenkainen” pyörä on hieman ketterämpi ajaa.
Polkupyörän valinnassa on tärkeää miettiä omaa taitotasoa ja sitä, millaisilla reitillä aikoo pääasiassa ajaa. Vuokraamot osaavat opastaa tarkemmin sopivan pyörän valintaan. Aloittelijoille sopii yleensä yksinkertaisempi jäykkäperäinen maastopyörä, kun taas kokeneemmat ajajat voivat harkita täysjousitettua maastopyörää, joka soveltuu paremmin haastaville poluille.
Vuokraa maastopyörä
Sähköllä vai ilman?
Sähköavusteinen e-bike on mainio tapa kokea Ylläksen reittien erilaiset maisemat vailla pelkoa, että kunto loppuu kesken matkan. Sähkö auttaa mukavasti varsinkin ylämäissä ja sen avulla pääset helposti jopa Kukastunturin laelle ihastelemaan maisemaa, jossa joka suuntaan avautuu eri tuntureiden lakia. Ilman sähköä sama reitti on reilusti hikisempi, mutta hyvää kuntoilua! Hyväkuntoisille tai muuten vain old school -ihmisille riittää hyvin luomupyöräkin. Luomupyörää on myös kevyempi työntää ja kantaa, jos vaikka rengas puhkeaa.
Gravel-pyöräily ja Bike Packing
Vaikka Ylläs tunnetaankin paremmin maastopyöräilystä, sopivat Lapin soratiet ja helpoimmat MTB-reitit myös Gravel-pyörillä ajettaviksi sekä pidemmille pyöräretkille. Kunnon pitkää hamuavalle on tarjolla Arctic Post Road, 350 km monipuolista Lappia.
Oppaan johdolla saat pyöräretkestä eniten irti
Reittien paljous saattaa hämmentää. Helpoin tapa kokea Pallas-Yllästunturin kansallispuiston parhaat reitit taukopaikkoineen on lähteä oppaan matkaan.
Opastetut maastopyöräilyretket
Ylläs Bike Park
Hissipyöräilyn hauskuutta ja vauhdin hurmaa pääsee maistamaan kesäkaudella Ylläs Ski Resort Ylläsjärvellä. Reittejä on niin aloittelijoille kuin kokeneemmille pyöräilijöille, eikä tässä lajissa tarvitse hikoilla ylämäkeen lainkaan – ylös tunturiin noustaan nimittäin gondolihissillä! Ylläksen Bike parkista löydät Suomen pisimmät radat ja voi olla, että välillä täytyy pysähtyä lepotauolle kesken mäen. Pysähtyä kannattaa myös ihan vain ihailemaan maisemia. Bike Park on mainiota tekemistä myös silloin, kun hyttyset ovat liikkeellä, sillä ylhäällä tunturissa inisijöitä ei näe – tuuli pitää ne loitolla. Välineet saa vuokrattua helposti ja nopeasti Hill Ski Rentistä ja lajiin on mahdollista tutustua myös ohjaajan kanssa.
Retkietiketti
Kunnioitathan Metsähallituksen retkietikettiä päiväretkillä sekä pidemmillä vaelluksilla.
- Kunnioita luontoa – älä muuta sitä. Esimerkiksi kivikasojen tekeminen ei ole sallittua kansallispuistossa. Pidä lemmikit kytkettynä.
- Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat.
- Yöpyä voit merkatuilla leiripaikoilla. Telttailla ei saa missä tahansa, vaikkapa tunturin laella, vaikka maisemat houkuttelisivat. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä, koska seuraava tulija nappaa paikalta juomavetensä. Noudata taukopaikkojen sääntöjä.
- Nuotion teko on sallittua vain merkatuilla tulipaikoilla. Suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.
- Älä roskaa. Kaiken minkä kannat luontoon, tuot myös sieltä pois.
Reittimerkinnät
Kansallispuistossa maastopyöräily on sallittu virallisilla merkityillä kesäreiteillä – nämä on merkitty risteyksiin ruskeilla opasteviitoilla joissa on kävelijän kuva. Parhaat reitit, nimetyt maastopyöräilykierrokset on merkitty valkoisin opasteviitoin.