Alkukesä on parasta aikaa melomiseen
Keväällä toukokuussa Ylläksen seudun virtaavat vedet vapautuvat jäälastistaan ja tarjoavat vauhdikasta menoa niin kajakilla, kanootilla kuin packraftillä eli reppulautalla. Ylläksen monipuoliset reitistöt koskevat myös melontakohteita, ja valikoimasta löytyy niin virtaavia jokia kuin tyyniä tunturijärviä sekä näiden yhdistelmiä. Parasta ovat pitkät joet, joita meloessa saa nauttia adrenaliinin huumasta kuohuvissa koskipätkissä ja toisaalta levätä sekä katsella majavien muokkaamia maisemia suvannoissa. Uskaltaudu virran vietäväksi!
Vauhtia koskista, rentoutumista järvillä
Äkäsjoki on yksi suosituimmista melontapaikoista ja se tarjoaakin sopivan vaihtelevaa vettä ja maisemaa. Äkäsjokea pitkin voi meloa esimerkiksi Äkäslompolosta vaikka Muoniojoelle, Ruotsin rajalle saakka. Matkalla on useita vauhdikkaita koskipätkiä, sekä rauhallisempia osuuksia joissa ehtii hyvin katsella ympärilleen.
Jos kosket epäilyttävät, on helpompi meloa rauhallinen ja hauskasti mutkitteleva Kesänkijoki joka esittelee samalla hienosti Pallas-Yllästunturin kansallispuiston tuntureita.
Järvellä meloessa parasta on mahdollisuus rengasretkeen, jolloin ei tarvita erikseen kuskia noutamaan loppupisteestä. Tähän sopivia paikkoja ovat muun muassa tunturijärvemme Äkäslompolo, Ylläsjärvi, Pyhäjärvi ja Luosujärvi.
Parhaimmat melontakelit ovat alkukesästä, kun vesi on vielä korkealla. Sen jälkeen jokien vedenpinta laskee ja meno on matalassa vedessä kivisempää – joskin tällöinkin reppulautta eli packraft toimii erittäin hyvin ja vailla huolta! Järvillä voi meloa koko ajan vesien ollessa sulia.
Bongaa majavia
Ylläksen vesistöissä elää euroopanmajavia ja niiden katkomia puita näkee paljonkin melontareittien varrella. Onnekas bongaa retkensä aikana majavan pesän tai jopa vilahduksen metrin kokoisesta jyrsijästä.
Nauti retkestä oppaan kanssa
Helpoin tapa nauttia melomisesta on ohjatulla retkellä, jossa kuljetuksista ja turvallisuudesta huolehtii alan ammattilaiset. Näin ollen voit keskittyä vain itse hetkeen olemiseen ja tekemiseen.
Opastetut melontaretket
Vuokraa melontavälineitä
Kajakki, kanootti, reppulautta vai SUP-lauta?
Valinnanvaraa vesillä liikkuviin menopeleihin riittää.
Reppulautta eli packraft soveltuu mainiosti virtavesiin, ja myös pienille, matalalille ja kivikkoisille vesistöille mihin ei kanootilla pääse. Järvellä packraftilla on hidas melottava, työläs kanoottiin verrattuna. Jännästä ulkonäöstä huolimatta packraft sopii hyvin myös ensikertalaisille, ja pakkautuvuutensa puolesta välineet ja melojat on erittäin helppo kuljettaa retken alkupisteeseen esimerkiksi joen ylävirtaan. Tämä reppuun mahtuva ilmatäytteinen kajakki on siitä hauska, että sen voi pakata myös vaellukselle tai pidemmälle pyöräretkelle mukaan ja tehdä osan reissusta vesitse, osan maitse.
Lämpimällä ja tuulettomalla kelillä on hauska ottaa alle SUP-lauta, jota melotaan seisten tai polvillaan. SUP-lautailu tarjoaa rauhallista menoa tyynellä järvellä, mutta samalla saa hyvää tasapainoharjoittelua ja keskivartalotreeniä. Varaudu kuitenkin pulahdukseen!
Kajakissa istutaan vedenpinnan tasolla, ja liikkumisen ohjaaminen on helppoa. Vaikka aukkopeite suojaa vaatteita vedeltä, kannattaa varautua istuimen kostumiseen. Kevyt kajakki saattaa tuntua kiikkerältä, mutta se tottelee herkästi yhtäkin melanvetoa jos tekniikka on hallussa.
Kanootissa istutaan vähän korkeammalla, joten aallot huojuttavat herkemmin kuin kajakissa. Toisaalta kanootilla melominen voi olla aloittelijalle helpomman tuntuista kuin kajakin. Vedenpitävät vaatteet ja saappaat ovat suositeltavia, sillä vaatteet kastuvat herkästi kosken kuohujen iskeytyessä kanootin keulaan. Kanootissa istuu kaksi henkilöä kerralla – edessä oleva henkilö meloo, takana istuva meloo ja ohjaa.