Talvipyöräily kansallispuiston maisemissa on hauskaa ja haastavaa
Ylläksellä on pyöräiltäviä talvireittejä enemmän kuin missään muualla Suomessa, yhteensä yli 100 kilometriä. Narskuvan lumen päällä pyöräily on hauskaa ja leppoisaa hupia. Parasta ovat mutkittelevat metsäpolut. Soilla, paksun lumihangen päällä polkiessa puolestaan näkee maisemaa reunustavat ikivanhat valkoisena kimmeltävät tunturit eri tavalla kuin ennen. Lumen päällä paksurenkaisella pyörällä polkeminen tuntuu aivan eri lajilta kuin tavallinen pyöräily kesällä. Ehdottomasti kokemisen arvoinen elämys.
Pehmeän lumen päällä polkeminen on tavallista pyöräilyä haastavampaa, mikä yllättää monet ensimmäistä kertaa lajia kokeilevat. Vauhti on hitaampaa ja tunnelma muistuttaa enemmän retkeilyä kuin pyöräilyä. Sydäntalvella ehdit ihmetellä kaamoksen sävyjä ja pimenevää iltapäivää, lumen kuorruttamia puita ja kirpakkaa pakkasta. Keväällä hankikannon aikaan teräksen kovalla lumella laji muistuttaa enemmän tavallista pyöräilyä ja vauhtikin kiihtyy.
Fatbiken leveät renkaat sopivat lumelle
Talvipyöräily tapahtuu leveärenkaisella läskipyörällä, fatbikella. Pyörä kantaa pehmeälläkin pohjalla, eikä tavallisesti jätä jälkeensä suurta uraa. Lumen päällä kannattaa valita melko suuri vaihde, jotta pyörä tarraa herkemmin lumeen kiinni, eikä jää sutimaan tyhjää. Evääksi pyöräretkelle riittää juomapullo, sillä latukahvilat osuvat mainiosti Ylläksen pyöräreittien varrelle. Talvella pyöräillessä varpaat ja sormet viilenevät usein herkimmin, joten varaa kunnon villasukat kenkiin ja lämpimät rukkaset käsiin.
Sähköllä vai ilman?
Sähköavusteisella fatbikella ulkoilu saa uuden ulottuvuuden. Sähköavustuksella on mahdollista saavuttaa sellaisia paikkoja, joihin ei ehkä jaksaisi täysin omilla lihasvoimilla pyöräillä. Talvella sähkön avulla voi tehdä 30-40 kilometrin pituisia lenkkejä. Näin pääsee näkemään useita Ylläksen eri tuntureita samalla retkellä.
Pyörästä voi valita sähköavustukselle eri tasoja ja siksi onkin mahdollista, että kunnoltaan tai taidoiltaan eritasoinen porukka pystyy etenemään melko samaa tahtia.
Huomioithan, että sähköpyörillä on pakkasraja, noin -20 astetta, jota kylmemmässä säässä akun toiminta on epävarmaa. Sähkötön luomupyörä on huoleton ja hyvä vaihtoehto säässä kuin säässä.
Vuokraa pyörä tai sähköpyörä
Suunnittele retkesi Ylläksen ulkoilukartan avulla
Talvipolkuja huolletaan tarvittaessa ja sään salliessa joulukuulta aina vappuun saakka. Ylläksen ulkoilukartan avulla voit suunnitella retkesi paremmin ja samalla tuet upeiden polkujen kunnossapitoa.
Opastetut talvipyöräilyretket
huoletonta menoa Oppaan kanssa
Ristiin rastiin meneviä pyöräreittejä on Ylläksellä paljon. Huolettomin tapa lähteä pyöräretkelle on oppaan matkassa. Oppaat tietävät parhaat reitit ja taukopaikat, osaavat ennakoida reitin vaativuutta sekä opastaa pyöräilyn oikeaoppiseen tekniikkaan.
Suuntaa takamaastoihin
Talvipyöräilyn voi myös yhdistää vaikkapa lumikenkäilyyn tai lasketteluun takamaastoissa – pakkaa vain tavarat reppuun tai perässä vedettävään ahkioon ja polje sopivan tunturin juurelle. Esimerkiksi Lainiotunturin tavoittaa pyörällä alle tunnissa, hiihtäen sinne meneminen kestää monin verroin kauemmin.
Huhtikuun hankikannolla voi seikkailla myös reittien ulkopuolella. Ajoita lähtö aikaiseen aamuun jotta ehdit takaisin ennen kuin aurinko pehmentää hangen ja meno käy mahdottomaksi.
Huomioitavaa
Talvipyöräilyä suositellaan vain leveärenkaisille, vähintään neljä tuumaa paksuille renkaille. Vältä ajamista talvipoluilla kapeammilla renkailla ennen kevään hankikantoa.
Kovan lumisateen jälkeen talvipolut ovat pehmeitä ja pyöräily haastavaa. Kun lumi on upottavaa, täytyy renkaiden paineita laskea. Jos renkaista jää suuret urat, on parempi siirtyä teille pyöräilemään. Näin säästetään reittiä, kunnes se on taas kovettunut.
Muistathan, että hoidetut talvipolut kuuluvat myös kävelijöille, ja pyöräilijä väistää muita kulkijoita. Älä kaahaa kovaa, jos muita kulkijoita on näköpiirissä. Ilmoita lähestymisestäsi etukäteen, ettei kävelijä pelästy ja muista kiittää, mikäli kävelijä väistää.
Toisten huomioiminen on yhteiskäyttöreiteillä kaiken A ja O.
Huomioithan, että sähköpyörillä on pakkasraja, noin -20 astetta, jota kylmemmässä säässä akun toiminta on epävarmaa. Sähkötön luomupyörä on huoleton ja hyvä vaihtoehto säässä kuin säässä.
Reittimaksu
Ylläksen reittien hoito maksaa vuosittain yli 500 000 €. Maksa kävijän reittimaksu ja auta Yllästä pysymään ykkösenä myös jatkossa.
Reittimerkinnät
Talvipyöräilyreitit on merkitty risteyksiin sinisillä viitoilla joissa on sininen pyöräilijän kuva. Lisäksi reitin varrella on pienemmät siniset kepit.